Titulada per la UPV i productora VFX en Five Days at Memorial, premi Emmy millors efectes visuals
“El camí per a arribar fins ací ha sigut molt complicat”, afirma Deneb Sabater, productora VFX en Five Days at Memorial (Después del Huracán, en castellà); sèrie premiada amb un Emmy en la categoria de Millors Efectes Visuals pel treball realitzat en el segon capítol per El Ranchito. Tanmateix, “tenia molt clar que volia dedicar-me a això”, recalca. I ara més, perquè la recompensa obtinguda l’anima a continuar.
En el seu haver compta amb una vintena de sèries, curts, pel·lícules… Encara que, “quan vaig començar no hi havia quasi projectes d'animació a Espanya, ni empreses”, recorda. “Eren molt poques les ofertes per a un lloc d'assistent o de coordinador. A més, vaig acabar la carrera just amb la crisi econòmica de 2008-2009 i no hi havia treball. Va ser una època molt dura per a mi”.
Hampa Animation Studio i el curtmetratge Margarita li van donar “les meues primeres oportunitats”. Després arribarien els canvis, perquè “en l'audiovisual et vas movent per on hi haja projectes”. Canvies “d'empresa, de lloc de residència, treballes moltes hores, fas moltes mudances i lluites molt. No és fàcil per a les dones arribar a un lloc de lideratge”. Coneixedora de la situació, Deneb va ser una de les fundadores de Dones de l'Animació a Espanya (MIA), una organització única a Espanya, creada per a promoure la igualtat de les dones en la indústria de l'animació.
L'animació espanyola, un sector reconegut internacionalment
Des d'agost de 2021, Deneb Sabater forma part de l'equip El Ranchito; una de les companyies espanyoles més coneguda i especialitzada en el disseny d'efectes visuals. Ací, com a productora VFX ha tingut l'oportunitat de treballar en les sèries Five Days at Memorial i Shadow and Bone, gestionant tot el procés de creació d'efectes visuals. “No donava crèdit al fet que dos treballs estigueren nominats en la mateixa categoria, però… a tothom li alegra que el seu treball siga reconegut”.
Com explica Deneb, “el treball realitzat en aquestes dues sèries és molt diferent. “Shadow and Bone és fantasia i ens centrem en la recreació d'unes criatures que no existeixen, mentre que en Five Days at Memorial hem fet un viatge al passat, al moment de l'huracà i cinc dies després”.
La sèrie Five Days at Memorial està basada en l'obra Five Days at Memorial: Life and Death in a Storm-Ravaged Hospital, de Sheri Fink. Narra l'impacte de l'huracà Katrina a Nova Orleans l'any 2005 a través de les seqüeles que va produir en un hospital de la ciutat meridional dels Estats Units.
És una sèrie que intenta reproduir fidelment el que va ocórrer. “ABC, la productora, ens va enviar tota la informació de l'edifici, dels voltants de l'hospital perquè la reconstrucció fora igual: els carrers, les cases, la cartelleria de l'hospital, l'edifici… Volíem que fora realista, ja que molta gent que va patir anava a veure la sèrie”. Per això es va fer una reconstrucció de l'espai i del que va passar “cent per cent realista”.
I és que, el treball de Deneb consisteix a fer creïble l'increïble, reconstruir allò que ha sigut destruït, crear un escenari o donar-li vida a un personatge de ficció. “Hem tingut molta precaució en cada detall. Tot va ser replicat”. Per a fer-ho possible, “més de deu mesos de treball, 135 persones en El Ranchito i la recopilació d'imatges, documentals, notícies… per a recrear en la sèrie el que va passar exactament”.
El Campus de Gandia, “la millor elecció que vaig fer”
Deneb Sabater, que viu a cavall entre Xàtiva i Madrid, va cursar Comunicació Audiovisual al Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV). “Volia dedicar-me a alguna cosa de l'audiovisual, però no tenia molt clar a quina. La meua mare va anar a unes xarrades i va veure que hi havia Comunicació Audiovisual a Gandia”. Del campus, “només tinc bons records. Vaig aprendre moltíssim, vaig fer un grup d'amics que van fer el meu pas per la universitat encara més especial. Hi havia molta connexió amb la resta dels companys d'altres promocions, amb el professorat… Crec que va ser la millor elecció que vaig fer”, assegura.
I si se li demana un consell per a aquells que comencen, no ho dubta: “els donaria el mateix que ens van dir el primer dia en la presentació de la carrera: que no serà un camí fàcil, però que si realment t'agrada aquesta indústria; la perseveració, la il·lusió i creure en tu mateix faran que aconseguisques el que vols”.