Gonzalo García Iranzo.

Alumni UPV Destacat 2024. CEO i cofundador de THERMINER. Màster Universitari en Enginyeria de Camins, Canals i Ports (2021). Graduat en Enginyeria Civil (2015)

 

Foto entrega Alumni Destacado

  1. A THERMINER, empresa que cofundares amb el teu soci, també Alumni UPV, heu desenvolupat un sistema capaç de recuperar la calor dissipada pels servidors i reutilitzar-la per a diversos usos. Què us va inspirar a desenvolupar aquest sistema de recuperació de calor?

Des de la universitat aprenem a utilitzar la tecnologia com una eina que ens ajuda a dissenyar, a calcular, a optimitzar, a representar…. I no obstant això la majoria del nostre focus se centra en com dissenyar millor aquest algorisme, perquè el programa responga amb una resposta més encertada i més ràpida, per tant, optimitzant el temps de càlcul. Però aquests algorismes també es basen en un suport físic on es processa, aquest maquinari que normalment veiem representat en forma d'ordinador. I aquest ordinador, consumeix energia, es calfa durant el procés i encara cal instal·lar ventiladors que consumeixen més energia, no siga que es calfe de més i ens quedem sense ordinador.

Precisament, a la universitat també vaig conèixer Aarón, el soci amb qui vaig fundar Therminer, i des del primer moment no ha parat de preguntar-se com alguna cosa podia estar millor feta. Per què això s'ha dissenyat així i no d'aquesta altra manera? Preguntar-nos el perquè de les coses, és un fet que ens ha unit des del principi i encara ho continua fent. En el cas de Therminer, era sorprenent veure com un servidor era capaç de calfar un garatge sencer, mentre que en un pis més amunt i amb calefacció encesa, encara notaves la frescor de l'hivern. Per a nosaltres el perquè no podíem utilitzar-la, va ser la clau. De nou un per què? Seguit d'un, i per què no…?

  1. Quina és la principal tecnologia darrere de la recuperació de la calor? Quines aplicacions específiques ha trobat més viables per a reutilitzar la calor recuperada?

Al final, un servidor funciona igual que una resistència elèctrica: energia que consumeix, energia que transforma en calor. Tractem de cercar un sistema eficient, que fora capaç de recuperar tota l'energia consumida pel servidor i transformada en calor, com si fora un termos, però intel·ligent. Per això, la clau va ser trobar un fluid que tinguera una capacitat superior de dissipar aquesta calor d'un servidor i portar-la a un altre medi, per al qual comencem a desenvolupar la nostra pròpia tecnologia de refrigeració líquida. Submergim els servidors en una xicoteta piscina de líquid, on reben un bany continu que els manté a la seua temperatura òptima. Un capbussó en un líquid que no transmet l'electricitat i protegeix els servidors, mentre fem passar aigua per un circuit completament separat, que absorbeix la calor que aquest líquid extrau dels servidors. Així aconseguim que l’aigua freda entre per una canonada al sistema, i l'aigua calfada pels servidors isca per una altra. Tot això, en una càpsula fàcil de transportar i connectar a sistemes de calefacció, que aporten el flux d'aigua freda que entra i absorbeix la calor dels servidors. Com ens agrada anomenar-lo, un termos, però intel·ligent, el nostre “Smart Heater”. Els usos més comuns van des de calefaccions domèstiques, sistemes d'aigua calenta sanitària en piscines climatitzades, centres esportius o hotels, fins a sistemes més complexos de calefacció industrial.

  1. Quins són els principals desafiaments tècnics als quals us enfrontàreu durant el desenvolupament del sistema?

Els desafiaments tècnics han sigut múltiples, tot això sona senzill, però res més lluny de la realitat. Des del moment que combines diferents processos amb requisits específics, trobes multitud d'obstacles que cal solucionar, però com a enginyers, ací ve una de les millors parts. És on l'activitat inventiva apareix, per a resoldre reptes que van des de la composició del líquid que utilitzes, fins a la integració amb els sistemes d'intercanvi amb la sensorització electrònica i la seua adequació amb el sistema elèctric. I és ací on potser ve un dels reptes més importants als quals ens hem enfrontat, i sovint desatès, un sistema de control robust, que mantinga tots els components funcionant correctament i siga capaç de prendre decisions lògiques. El que anomenaríem fa uns anys un sistema intel·ligent i que avui dia s'ha convertit en tot un camp com és la intel·ligència artificial.

  1. Quin és el paper del sistema de recuperació de calor en la transició cap a un futur més ecològic en la indústria tecnològica? I quins plans teniu per a recuperar altres tipus d'energia malgastada en entorns tecnològics?

Goldman Sachs va predir que els centres de dades representarien el 8 per cent del consum energètic dels Estats Units en 2030, enfront del 3 per cent actual. Això significa que necessitarem molts més servidors per a continuar alimentant totes les tecnologies d'una economia digital com en la que ens trobem. Mentrestant, la calor és el major ús final de l'energia, i cada dia, la meitat de l'energia que es consumeix al planeta es dedica a la producció de calor.

Per a nosaltres una tecnologia com la que hem desenvolupat es converteix en una peça clau, ja que ens permet eliminar l'ús de fonts de calor convencionals, com ara calderes de gas o gasoil, i substituir-la per calor reciclada de servidors, cada dia més demanats. Un enfocament circular, amb el qual aprofitar un subproducte de la digitalització, i eliminar combustibles fòssils de la nostra economia.

  1. Quin consell donaries a altres emprenedors que cerquen desenvolupar solucions sostenibles en el sector tecnològic?

El millor consell és que no s'ho pensen i ho facen com més prompte millor. És molt complicat arribar a tenir les condicions òptimes per a arrancar, per la qual cosa llançar-se al primer pas, per xicotet que siga, serà el meu millor consell. Baixar la idea principal i posar un pla amb xicotetes tasques viables de completar. Fer un pla pot ser aquest primer pas. El meu pare sempre em va dir, el pla és pujar a l'Everest, però en cada campament mira arrere i gaudeix dels xicotets èxits.

I és una cosa que continue aplicant-me a mi mateix; en cas contrari, la gran idea o l'objectiu a llarg termini se t'acabaran menjant. Bé perquè no era realista i no has dedicat temps a posar el pla, o perquè l'objectiu tarda molt més del que creies i deixes de veure un avanç que, en realitat, existeix. Dona per fet que t'equivocaràs, però completa passos, gestiona el fracàs i utilitza'l com el que és: la millor manera de veure què funciona i què no.

  1. Mirant cap arrere, creus que estudiar a la UPV va ser fonamental per a arribar a la teua posició actual? Recomanaries aquesta carrera a algú que vulga seguir els teus passos?

Absolutament. Vaig cursar el Grau en Enginyeria Civil, posteriorment vaig obtenir el Màster en Enginyeria de Camins, Canals i Ports, i el repetiria sense dubtar-ho.

Gràcies a aquests estudis, vaig poder gaudir i aprendre què és viure a Noruega, amb gent de diferents cultures i què significa això. Tant ho vaig gaudir, que després de Noruega, vaig repetir per a anar-me’n als Estats Units. Gràcies a la UPV també vaig aconseguir la meua primera ocupació. I no va ser tampoc prop de casa, sinó que em va portar a Dublín. Una etapa on vaig aprendre i vaig créixer molt professionalment, que a més va ser el germen de la meua dedicació actual a Therminer, fent coses d'aquestes de bojos, que semblen impossibles, però que acabaran sent una cosa més del dia a dia.

Llavors, de nou vaig tornar a la Universitat per a cursar el Master in Startup Administration, aplicant tot el coneixement per a desenvolupar unes bases de negoci sòlides, mentre continuàvem amb el desenvolupament tecnològic. Això em va permetre continuar reforçant i validant aquestes bases a la Universitat de Califòrnia, a Berkeley, on vaig cursar el Certificate of Entrepreneurship and Technology.

Per si fora poc, aquesta universitat m'ha donat, a més, l'oportunitat de conèixer la persona amb qui actualment dirigisc Therminer, amb uns valors i una manera d'afrontar els problemes que naixen en gran part del que hem cultivat durant la nostra etapa a la UPV.

  1. Què creus que pot aportar formar part d'Alumni UPV?

Com a Alumni UPV no sols formes part d'una xarxa d'estudiants diplomats, sinó que és la manera que la universitat t'ofereix per a retornar el coneixement rebut, a més de continuar rebent. És un altre pas més en la llarga relació que mantinc amb la UPV, i alhora una responsabilitat de continuar construint família. Tancant el cercle, tot va començar perquè volia construir ponts, i com a Alumni UPV, crec que estic construint aquest pont de tornada a la universitat per a continuar col·laborant i retornant tot el que m'ha donat.

Gonzalo García Iranzo

Mentre cursava el màster, va realitzar estades a Noruega, a la NTNU (Norwegian University of Science and Technology) i als Estats Units a la UNM (Universitat de Nou Mèxic) on va seguir el camí de la gestió de projectes. Entre els seus assoliments acadèmics, es troba haver obtingut una Beca Santander per a ampliar aquesta formació a la Universitat de Califòrnia, a Berkeley, per a l'obtenció del certificat en tecnologia i emprenedoria, durant l'any 2022.


Ha desenvolupat diverses posicions dins de l'empresa SAP, començant en les seues oficines europees situades a Dublín, des d’on va oferir serveis a un mercat global, amb clients a Amèrica, Europa i Àsia.


Gonzalo és el fundador i CEO de l'empresa THERMINER. Dins d'aquesta iniciativa, ha desenvolupat un sistema capaç de recuperar la calor dissipada pels servidors i reutilitzar-la per a diversos usos, com ara sistemes de calefacció i aigua calenta o uns certs processos de baixa calor en la indústria. Es tracta d'una tecnologia de refrigeració líquida per a servidors informàtics que aconsegueix reduir un 95% els consums en refrigeració comparats amb els sistemes tradicionals per aire, mentre que permet recuperar el 92% de l'energia que encara consumeix el servidor i retorna en forma de calor dissipada.

A més, Gonzalo ha destacat per la seua emprenedoria, que ha portat THERMINER a rebre nombrosos premis, entre els quals el Millor Startup Seed als VLC Awards 2022, o el Premi Santander X Spain, amb exposició mundial al Mobile World Congress durant la final global. Aquest reconeixement testifica els seus assoliments personals i la contribució excepcional al camp empresarial.